Categories
Sosyal Medya

Sosyal medya, dijital dünyanın hızla gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren terimlerden biridir. Daha fazla insana ulaşmak konusunda birçok faydası olan sosyal medya bu sayede marka bilinirliğinin de oluşmasını sağlar.

İşletmeler ve kişisel marka sahiplerinin neden sosyal medyayı bu kadar fazla kullandıklarını “Sosyal Medya Temelleri İçin 4 Adım” adlı yazımızda açıkladık.

Sosyal medyanın birçok faydası bulunuyorsa bu faydalardan yararlanabilmek için sosyal medyayı nasıl yönetmeliyiz. Bu yazımızda bunları cevaplayacağız.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal medya yönetimi, hedef kitleye uygun içerikler üreterek bunları yayınlamak ve bu içeriklerin analizini yaparak hedef kitle tarafından içeriğinizin nasıl karşılandığının anlaşıldığı ve bu tepkiler doğrultusunda ileride nasıl içerikler üretmenizin anlaşılmasını sağlayan bir çalışmalar bütünüdür.

Kısacası sosyal medya yönetimi sosyal medya kullanıcıları ile etkileşim kurmaktır.

Etkin bir sosyal medya yönetimi sizlere şunları sunar:

Maliyet: Sosyal medya uygun maliyette bir araçtır. Sosyal medyada sayfa açmak ve bu sayfalara içerik üretmek ücretsizdir. Sosyal medyada reklam vermeyi düşünseniz bile diğer reklam araçlarından daha karlıdır.

Erişim: Sosyal medya hesaplarınız sayesinde uçsuz bucaksız bir dünyaya girmiş olursunuz. Siz nerede yaşıyor olursanız olun sizden kilometrelerce uzaktaki kişilere ulaşmak için tek bir tuşa basmanız yeterli olacaktır. Bu sayede hedef kitlenizi de genişletebilirsiniz.

Hedef Kitle: Sosyal medya kullanarak hedef kitlenizin ne istediğini daha iyi anlayabilirsiniz. Çünkü onlarla birebir iletişim kurabilirsiniz. Bu sayede müşteri memnuniyetiniz de artabilir.

Performans: Sosyal medya sayesinde işletmenizin performansı da artacaktır. Çünkü hem daha geniş kitleye hitap ediyorsunuzdur hem de ulaştığınız hedef kitlesinden müşteri bulabiliyorsunuzdur. Bu sayede marka bilinirliğiniz de artacağı için ve ürettiğiniz içerikler sayesinde güvenilirlikte elde ettiğiniz için işletmenizin performansı artmış olacaktır.

Sosyal Medya Yöneticisi Kimdir?

Sosyal medya yöneticisi, sosyal medya pazarlaması, sosyal medya yönetimi ve sosyal medya reklamcılığı alanlarında işletmelere ve kişisel marka sahiplerine danışmanlık veren kişidir.

Sosyal medya yöneticisi sayesinde takipçileriniz artar, müşterileriniz ile etkileşiminiz artar. Sosyal medya yönetimi çok basit bir işlemmiş gibi görünse bile sosyal medya göründüğünden daha karmaşıktır.

Çünkü sosyal medya yönetimi sadece içerik üretip bunu yayınlamak ile sona ermez. Sosyal medya yöneticiliği şunları kapsar:

Araştırmak: Sosyal medya yönetici tüm çalışmalardan önce hedef kitlenizi, rakiplerinizi ve sektörünüzün araştırmasını yapacaktır. Bu araştırma ne kadar iyi olursa sosyal medya yönetimi de o kadar başarılı olur.

Strateji Oluşturma: Sosyal medya hesabında ne kadar sıklıkla içerik paylaşılacağı, içeriklerin ne şekilde üretileceği, içeriklerin metinlerinde ne yazacağı hangi hastaglerin kullanılacağına kadar her şey planlanır.

İçerik Üretmek: Sosyal medya yöneticisi ancak bu iki aşamadan geçtikten sonra içerik üretme aşamasına gelir. Yaptığı araştırma ve oluşturduğu stratejiyi göz önünde bulundurarak ilgi çekici içerikler üretmek de sosyal medya yöneticisinin çalışmalarındandır.

Etkileşim Kurmak: Sosyal medya size hedef kitlenizle iletişim kurma fırsatı verir. Sosyal medya hesabınızdan yeni bir içerik paylaşıldığında hedef kitleniz buna bir yorum yaparak içerik hakkında ne hissettiğini söyleyebilir. Sosyal medya yöneticiniz de bu yorumlara cevap vererek iki taraf arasında etkileşim oluşmasını sağlar.

Analiz: İçerik paylaştıktan veya reklam kampanyası başlattıktan sonra yapılacak işlem ise paylaşılan içeriğin veya başlatılan kampanyanın hedef kitleniz tarafında nasıl etkileşim aldığının analizini yaptır. Analiz yapmak önemlidir. Çünkü bu analizler doğrultusunda planlanan stratejide değişiklikler ve yenilikler yapılabilir.

Sosyal Medyayı Etkin Bir Şekilde Kullanmak İçin Ne Yapılmalı?

Bugün neredeyse sosyal medya hesabı olmayan kimse yoktur. Bunu fırsat bilen işletmelerin hepsi de Facebook, Instagram, Linkedln ve Twitter gibi birçok sosyal medya mecrasını kullanır.

Sosyal medyayı iş için kullanmak isteyen işletmeler bunu nasıl yapabileceklerini sorarlar. İşletmeler öncelikle sosyal medya varlıklarının envanterlerini çıkarmalıdır.

Yani hangi sosyal medya mecralarında sayfanız var, bu sayfalara ne kadar sıklıkla içerik üretip paylaşıyorsunuz. Bütün bu bilgilerin listesini çıkarmalısınız.

Daha sonrasında hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Çünkü bütün stratejilerinizi hedef kitlenize göre belirleyeceksiniz. Hedef kitlenizi birçok niteliğe göre tanımlayabilirsiniz: Cinsiyet, yaş, meslek, gelir, aile durumu vs.

Hedeflerinizi sosyal medya platformlarına uygun şekilde belirlemelisiniz. Örneğin eğer abone elde etmek istiyorsanız Youtube bu alanda sizler için uygun bir platformdur. Buna rağmen eğer satışlarınızın artmasını istiyorsanız o zaman Instagram’ı kullanmanız gerekir.

Rakip analizi yapmak da sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanabilmeniz için gereklidir. Bu şekilde rakiplerinizin ne yaptıklarını bilerek siz de daha fazlasını yaparak bir adım öne geçebilirsiniz.

Bu zamana kadar yaptığınız araştırmalarınızı göz önünde bulundurarak işletmeniz için sosyal medya içerik planı oluşturun. Sosyal medya planı oluşturarak hangi sosyal medya hesabınıza ne zaman içerik paylaştığınızı da bilebilir ve bu sayede hesaplarınızı daha kolay şekilde yönetebilirsiniz.

Tüm Sosyal Medya Hesaplarını Tek Yerden Yönetmek Mümkün Mü?

Sosyal medya yönetimi için birçok ücretli veya ücretsiz araç bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

• Google Analytics
• Hootsuite
• Buffer
• Hubspot

Peki birden fazla sosyal medya hesabınız varsa ne yapabilirsiniz? Tüm bu hesapları tek bir yerden yönetebilir misiniz?

Yukarıda sıraladığımız araçlardan birini kullanarak birden fazla olan hesaplarınızı tek bir yerden yönetebilirsiniz. Bu sayede sosyal medya yönetiminizde zamandan kazanç sağlamış olursunuz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Son Yorumlar