URL, web sitelerinde sayfaları dolaşırken hangi sayfada olduğumuzu anlamamıza yarayan adres satırlarıdır. Bir URL’nin SEO dostu olduğunu hem kullanıcı hem de arama motoru dostu olduğunda anlarız.
Bir web sitesine girdiğimizde ve sayfalarında dolaştığımızda adres satırlarından o web sitesinin hangi sayfasında olduğumuzu URL’de bulunan kelimelerden kolaylıkla anlayabiliyorsak işte bu URL SEO uyumlu URL demektir.
URL Nedir?
Kullanıcıların web sitelerinin sayfalarında gezinebilmek için arama motorlarına yazdıkları adres metinlerine URL denir.
Kullanılan bu URL’ler sayesinde web sitelerinin sayfalarını kategorize edilerek belirli bir hiyerarşide web sitelerinin kurulmasını sağlanır.
URL’ler genellikle 3 kısımdan oluşur. Bunlar:
•URL Protokolü (http – https): URL adresinin hangi güvenlik protokolünde açılacağını gösterir.
•Domain / Alan Adı: Web sitesinin kimliğini yansıtan isimdir.
•Klasör Yolu: Web sitesinin alt sayfalarını gösteren kısımdır.
SEO Dostu URL Nedir?
SEO dostu URL, arama motorları ve kullanıcılar tarafından web sitelerinin hangi sayfasında olunduğunun anlaşılabilmesini sağlayan, okunabilir URL yapılarıdır.
Bilindiği üzere arama motorları kullanıcılara web site sıralaması oluştururken o web sitesinin kullanıcı deneyimini önemsemektedir. Bu sebeple URL’lerin SEO dostu olması önemlidir.
SEO dostu URL sadece kullanıcıların hangi sayfada gezindiklerini anlayabilmelerine yaramaz. Ayrıca arama sonuçlarında o web sitesinde hangi ilgili sayfanın kullanıcılara gösterilmesi gerektiğini de belirtir.
Bir URL’nin kullanıcı dostu olduğunu anlayabilmek için belirli kriterlerin bulunması gerekir. Bunlar:
1.SSL sertifikasına sahip olması
2.Alan adının çok uzun olmaması
3.Sitedeki alt sayfaların URL’de ayrıştırılarak gösterilmesi
4.URL’de bulunan alt klasörlerin anlamlı isimlerden oluşması
5.Sitenin güvenilir uzantılara sahip olması
6.Sayfa URL’nin çok uzun olmaması
Tüm bu özellikler dikkate alınarak oluşturulan URL’nin SEO dostu olması için önemli bir husus daha vardır. O da kullanıcı deneyimidir.
URL’nin SEO dostu olabilmesi için ayrıca kullanıcı deneyiminin de göz önünde bulundurulması gerekir. Bu sebeple kullanıcı davranışlarına uygun bir URL oluşturulmalıdır. Bu şekilde SEO dostu bir URL elde edilebilir.
Kullanıcı Dostu URL Nedir?
Bir URL’nin kullanıcı dostu olmasının anlamı şu iki kriterde yatar:
•Kullanıcı henüz arama sonuçlarındayken bile o web sitesinde hangi sayfayı ziyaret edeceğini anlayabilmelidir.
•Kullanıcının güvenle siteyi ziyaret etmesini sağlamalıdır.
Web sitesini ziyaret eden kullanıcıyı alakasız ve farklı sayfalara yönlendirmeyen ve hedef sayfasına ait anahtar kelimeyi barındıran URL’ler kullanıcı dostu URL’lerdir.
Bütün bu özelliklerinden de anlaşılabileceği gibi bir URL oluştururken ait olacağı sayfa hakkında bilgi verici anahtar kelimeler URL metninde bulunmalıdır.
Örneğin WeaSocial’in web sitesinde iletişim sayfasına ait URL’nin weasocial.com/iletişim olmalıdır. Bu sayede kullanıcı da web sitesinde gezinirken hangi sayfada bulunduğunu kolayca anlayabilecektir.
Ayrıca kullanıcıya girdiği sayfanın ne hakkında olduğu da kullanıcı dostu URL’ler sayesinde gösterilir.
SEO Dostu URL’nin Faydaları Nelerdir?
Arama motoru tarayıcıları bir kullanıcıya web sitesi önermeden önce o web sitesi ile ilgili belli başlı kriterleri inceler. Bu kriterlerden biri de kullanıcı davranışıdır.
Eğer kullanıcılar web sitenizi beğenir, tekrar tekrar girer ve başarılı bir kullanıcı deneyimi elde ederlerse bütün bu olumlu özellikler arama motorları tarayıcıları tarafından da fark edilir ve web siteniz sıralamalarda daha iyi bir performans gösterir.
Bu nedenden dolayı SEO dostu URL’ler web sitenizin değerini arttırır. Ayrıca kullanıcıya güven vererek web sitenize daha sıklıkla giriş yapmalarına sebep olur.
SEO dostu URL’nin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
•Kullanıcıya ziyaret edeceği sayfa hakkında bilgi verir.
•Paylaşımı daha kolaydır.
•Sosyal medyadan gelen organik trafikte kullanıcılara güven verir.
•Arama sonuçlarında tıklama etkileşimini arttırır.
•Sadece kullanıcının değil arama motoru tarayıcılarının da web sitesinde bulunan sayfayı anlamlandırabilmesini sağlar.
•URL metninde kullanılan anahtar kelimeler SEO çalışmalarında fayda sağlar.
Bir URL Nasıl SEO Dostu Hale Getirilir?
Bir web sitesi oluştururken dikkat edilmesi gereken aşamalardan biri oluşturulan URL’lerin SEO dostu olmasıdır. Ama web sitesi oluşturma aşamasında bu durum dikkat edilmeden bir URL oluşturulduysa telaşlanacak bir durum yoktur.
Bazen web site sahipleri SEO dostu olmayan URL’lerin değiştirilmesi konusunda olumsuz yaklaşmaktadır. Var olan URL’nin kazanmış olduğu otorite ve değerin değişimden sonra kaybedileceğine inanılır.
Bu olumsuz durumu engellemek için şu yöntem kullanılmaktadır: 301 Yönlendirme Metodu.
Örneğin bir e-ticaret sitemiz olduğunu varsayalım. Bu sitemizde kadın ayakkabı modellerinin bulunduğu sayfamızın URL’si şu şekilde açılmış olsun:
Siteadresi.com/products/5368abx.html
Ayrıca uzun süreli bir web sitesi olduğu için sayfamız bu URL metni ile değer kazanmış olsun.
Bu durumda sadece bu URL’yi değiştirmek yeterli olmayacaktır. Öncelikle sayfa içeriğini yansıtan SEO dostu bir URL oluşturulmalıdır:
Siteadresi.com/kadın-ayakkabı-modelleri
Bu iyileştirme yapıldıktan sonra sıra eski URL’nin otoritesini kaybetmemek için web sitesi sunucumuzda yer alan .htaccess dosyasını açarak aşağıdaki satırı eklemektir:
Redirect 301 / products / 5368abx.html / kadın-ayakkabı-modelleri
Bu kod satırı sayesinde SEO dostu haline getirdiğimiz URL’mizin eski otoritesini ve değerini de kaybetmemiş olacağız.
Son olarak da eski URL’nin tekrar değer kazanmaması için site içindeki tüm eski URL’leri yenisi ile değiştirmemiz gerekir.
Bu aşamadan da sonra artık SEO ve kullanıcı dostu bir URL elde etmiş olursunuz.