Categories
İçerik Pazarlama

Başlık düzeni SEO çalışmalarında incelenen ve sitenin sıralamalarda daha iyi bir sıraya gelmesini sağlamak için doğru şekilde yapılması gereken bir işlemdir. SEO uyumlu içerik ve sayfa oluştururken başlık etiketlerinin düzeni çok önemlidir.

Çünkü sayfada bulunan bilgileri ve içerikteki önemli hususları yansıtabilmek, kullanıcıya ve arama motoru botlarına sayfada yer alan içeriğin kısımlarını verebilmek için başlık (heading) etiketlerinden yararlanılır.

Peki başlık/heading etiketleri bu kadar önemliyse bunların ne olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini açıklayalım.

Başlık Etiketleri Nelerdir?

Arama motorlarında bir arama yaptığınızda arama motoru botları size en doğru ve en zengin içeriği sunarlar. Peki arama motoru botları en doğru ve zengin içeriği nasıl bulurlar?

Arama motoru botları bazı metrikleri kullanarak içeriğin ne hakkında olduğunu ve neyi anlattığını anlamaya çalışırlar. Bu anlamlandırma sırasında dikkat ettikleri metriklerden biri de başlık/heading etiketleridir.

Heading/başlık etiketleri genellikle kod blogu içerisinde yazılır ve 1’den 6’ya kadar ilerler.

Neden Başlık Etiketleri Kullanılmalıdır?

Heading/başlık etiketleri içeriğin anlamlandırılmasını sağlayan vurgulayıcı metinlerdir. İçerikteki diğer cümlelerden farklı olarak boyut, kalınlık gibi stil yapıları farklı ve belirgindir.

Arama motoru botları kullanıcı için buldukları içeriğin okunabilir, verimli ve kullanıcının ihtiyaç duyduğu bilgiye sahip olup olmamasına göre inceler. Bu sebeple arama motoru botları inceledikleri sayfaların hiyerarşiye uygun olmasını ister.

İşte heading/başlık etiketleri bu hiyerarşinin oluşmasında rol oynar. Çünkü heading/başlık etiketleri “ana konu > alt konu > alt başlık ve açıklama” şeklinde bir hiyerarşi oluşturur.

Bu hiyerarşi sadece arama motoru botlarının sayfayı anlamlandırabilmesi için geçerli değildir. Ayrıca web sitenize giren kullanıcılar bu hiyerarşi sayesinde aradıkları bilgiyi nerede bulabileceklerini kolaylıkla anlayabilirler.

Başlık Etiketleri Nelerdir?

Başlık etiketleri 1’den 6’ya kadar farklı tip ve boyutta mevcuttur. Ayrıca her birinin farklı kullanım amaçları bulunur.

Örneğin H1 sayfanın ana başlığıdır. Her sayfada sadece bir tane H1 etiketi bulunmalıdır. H1 etiketi ilgili sayfanın ne hakkında bilgi verdiğini belirten ve sayfanın hedeflenen anahtar kelimesini yansıtan etikettir.

H2, ana başlığı destekleyen konu başlıklarıdır. İçerikteki üst başlıkların ne olduğunu belirtir. H3 etiketi ise kendinden önce gelen başlıkları destekleyen bir etikettir. H2 etiketinin altında kullanılır ve o başlık ile alakalı konuları belirtir.

H4,H5,H6 etiketleri ise sayfada veya içerikte ihtiyaç duyulduğu takdirde kullanılır. Eğer sayfanızda veya içeriğinizde H3 olarak ifade ettiğiniz başlığın altında da alt başlıklar varsa o zaman H4, H5 veya H6 etiketini kullanabilirsiniz.

Başlık Etiketlerinin Hiyerarşisi Nasıl Olmalıdır?

Bir web sayfasında veya içeriğinde heading/başlık etiketleri kullanılıyorsa bunların hiyerarşiye uygun şekilde kullanılması gerekir. Örneğin okuduğunuz içeriği ele alalım.

Okuduğunuz içeriğin ana başlığı yani H1 etiketi “SEO Başlık Düzeni Nedir?”dir. Çünkü Çünkü içerikte anlatılacak ana konu budur.

Ana başlığın altında sıralanan alt başlıklar ise H2 etiketi ile gösterilmiştir. Çünkü bu alt başlıklar da ana başlığı yani H1’i destekleyen niteliktedir.

Eğer içerikte H2 ile belirtilen başlıkların da altında bir başlık bulunsaydı bu başlıklara H3 etiketi verilmesi gerekecekti.

Heading/başlık etiketlerinin hiyerarşisi yapılırken başlıkların konu bütünlüğünün korunması gerekir. Örneğin SEO analizinin ele alındığı bir içerikte H2 olarak “SEO Analizi İçin Hangi Araçlar Kullanılır” ifadesi yer alırsa bu etiketin altında yer alacak H3 etiketinin Google Search Console olması gerekir. Yani Hiyerarşide alt alta gelen etiketlerin birbirleri ile bağlı konulardan oluşması gerekir.

H2-H6 Arası Etiketler Nasıl Oluşturulur?

HTML etiketleri teknik olarak bir açılış (<>) ve bir kapanıştan (</>) oluşur. Aşağıdaki örnekleri kullanarak siz de HTML etiketleri oluşturabilirsiniz.

Teknik bilgi gerektiren bir işlemmiş gibi gözükse bile HTML etiketlerini kullanmak bu kadar kolaydır.

Web Sayfasında Başlık Etiketlerinin Kaç Tane Olması Önerilir?

Genellikle bir web sitesi sayfasında veya içerikte bir tane H1 etiketi bulunur. Çünkü H1 ana başlığı ifade eder ve bir sayfada veya içerikten birden fazla ana başlığın bulunması kafa karışıklığı oluşturacaktır.

Buna rağmen H2-H6 etiketleri için bir adet sınırı bulunmaz. Örneğin 700 kelimelik bir içerikte 1 tane H1 etiketi 3-5 adet H2 etiketi, 3-5 adet H3 etiketi bulunabilir.

Adet sınırı olmaması etiketleri bir düzen içinde kullanılması gerektiği olgusunu değiştirmez. Bundan dolayı anlam bütünlüğü içinde etiketleri doğru hiyerarşi sırasında kullanmalısınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Son Yorumlar