Categories
SEO

Arama motoru optimizasyonu yani SEO web sitenizin arama sıralamalarında daha üst kısımlarda çıkması için yapılan işlemler bütünüdür. Bu konuyu “SEO Nedir” başlıklı yazımızda detaylıca anlattık. Detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

SEO’nun ne olduğunu anladıktan sonra akla gelen ilk sorulardan biri SEO analizi nasıl yapılır sorusudur. Bu soruyu doğru bir şekilde cevaplamak önemlidir. Çünkü ne kadar çok SEO işlemleri yapmış olsanız bile bu işlemlerin siteniz için olumlu veya olumsuz nasıl sonuçlar doğurduğunu analiz etmezseniz önemsiz kalacaktır.

SEO Analizi Nedir?

SEO analizi, web sitesine sahip olan işletme veya kişisel markaların sitelerinde SEO alanında ne gibi problemlerinin olduğunu analiz etmeleridir. Bu analizler doğrultusunda SEO uzmanları o web sitesi için neler yapmaları gerektiğinin planını oluşturabilecektir.

SEO analizi sırasında anahtar kelime analizi, backlink analizi, başlık ve meta açıklaması, site map gibi alanlarda analiz yapılarak web sitesinin SEO’sunu iyileştirmek amaçlanır.

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Google Sıralama Takibi Yapın.

SEO analizinde ilk yapılması gereken çalışma web sitenizin Google sıralamalarını incelemek olmalıdır. Çünkü hedefimiz bu sıralamalarda ilk sıralarda olmaktır.

Bu takibi yapabilmek için birçok analiz aracı bulunmaktadır. Örneğin Ahrefs veya Semrush analiz araçlarını kullanarak web sitenizin hangi sıralarda yer aldığını öğrenebilirsiniz.

Sıralamalarınızın Düşük Olduğu Sayfalardaki İçerik Kalitesini Analiz Edin.

Web sitenizin hangi sırada yer aldığını bulduktan sonra yapmanız gereken işlemlerden biri düşük sıralamalara sahip olan sayfalardaki içeriklerin kalitesini kontrol etmektir. Çünkü sayfanızda bulunan içerik ne kadar kaliteli ise sıralama konusunda o kadar olumlu etki alırsınız.

Bundan dolayı içeriğinizin kaliteli olup olmadığının incelemesini yapmanız gerekir. Bu inceleme sırasında içeriğinizde yer alan başlık, alt başlık, anahtar kelime yoğunluğu, backlink gibi hususları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Ayrıca sayfanızda bulunan içeriğinizin daha kaliteli olmasını istiyorsanız meta tag ve meta açıklamalara da dikkat etmeniz gerekir.

Sayfada Yer Alan Başlık ve Alt Başlıkları İnceleyin.

Sayfada bulunan başlık ve alt başlıkların uygun olmaması SEO çalışmalarını olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayı başlık ve alt başlıklar SEO analizi için çok önemlidir.

Genellikle bir sayfada H1,H2,H3 etiketleri kullanılır. Ama bu etiketlerin her birinin gerekli noktalarda kullanılması gerekir. Örneğin H2 içeriğin alt başlıkları için kullanılan bir etikettir. Ayrıca bir sayfada bir tane H1 etiketi kullanılması gerekir.

Bütün bu dikkat edilmesi gerekilen noktaları site analizi sırasında incelemeli ve gerekli değişiklikleri yapmalısınız.

İçeriğinizin Semantik Olup Olmadığını Analiz Edin.

SEO analizi sırasında incelenmesi gereken bir diğer konu ise web sitesinde bulunan içeriklerin semantik olup olmadığıdır.

Semantik içerikler, bir konuyu detaylı bir şekilde ele alan içeriklere verilen isimdir. Örneğin SEO uzmanı ile ilgili bir içerikte SEO uzmanının ne olduğu, ne iş yaptığı, nasıl SEO uzmanı olunabileceği, SEO uzmanı eğitimleri gibi alt başlıklar oluşturarak semantik bir içerik hazırlanmış olur.

SEO analizi sırasında içeriklerinizin semantik olup olmadığını analiz ederek ve içeriklerinizi semantik hale getirerek sitenizin daha iyi sıralama yapmasını sağlayabilirsiniz.

İçeriklerinizde Kullandığınız Anahtar Kelimeleri Kontrol Edin.

SEO uyumlu bir içerik üretiyorsanız dikkat etmeniz gereken konulardan biri anahtar kelimedir. Anahtar kelimeler sayesinde ürettiğiniz içeriğinizi hedef kitlesine sunabilirsiniz.

Buna rağmen anahtar kelimelerin içeriğinizde belli bir yoğunlukta olması gerekir. Çünkü her şeyin fazlası zarardır.

Peki anahtar kelime yoğunluğu nasıl olmalıdır?

Örneğin 1000 kelimelik bir içerikte anahtar kelimelerin sayısı 10 ila 20 arasında olmalıdır. Fazla anahtar kelime kullanımı içeriğin SEO anlamında zayıf olmasına ve web sitenize zarar vermesine sebep olur.

Görsellerin Alt Başlıklarını İnceleyin.

İçeriğin SEO uyumlu olabilmesi için anahtar kelimeler kadar önemli olan bir diğer nokta görsellerdir. Bu sebeple içeriğinizde kullandığınız görsellere de SEO çalışması yapmanız gerekir.

İçeriğinizde yer verdiğiniz görsellere optimizasyon yaptığınızda görsel arama sonuçlarında siteniz daha kolay bir şekilde ön plana çıkabilir.

Bu sebeple içeriğinize eklediğiniz görsellerin alt etiketlerine ve görsel açıklamalarına SEO analizi yapmanız gerekir.

Site Hızınızı Kontrol Edin.

Site hızı, web sitenize giriş yaparken sitenizin ne kadar sürede yüklendiğini gösteren bir metriktir. Genellikle bu hızın 1-3 saniye olması gerekir.

Çünkü web sitenize ziyaret etmek isteyen kullanıcılar sitenizden yararlanmak için daha fazla süreye katlanmayacaklardır. Eğer sitenizin hızı çok düşükse bu durumda kullanıcı kaybetmiş olacaksınız.

Bu kadar önemli olan bir konunun SEO analizi sırasında incelenmesi gerekir. Eğer site hızınız düşükse bu analiz sırasında fark ettikten sonra iyileştirme çalışmalarını yapmanız gerekir.

Backlinkleri İnceleyin.

Backlink, markaların başka siteler üzerinden aldığı referans linklerine verilen isimdir. Çoğu zaman backlink alırken spam backlinkler ile karşılaşılabilmektedir.

Bu olumsuzluğu ortadan kaldırabilmek için SEO analizi sırasında incelemeler yaparak buna uygun çalışmaların yapılması gerekir.

SEO Analizi İçin Hangi Araçlar Kullanılır?

SEO çalışmaları için birçok ücretli ve ücretsiz SEO analiz aracı bulunur. Bunların en bilindikleri Google Analytics ve Google Search Console’dur.

Google analytics sayesinde işletmeler web siteleri hakkında birçok bilgiye ulaşabilirler. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu SEO analiz programı sayesinde işinize neyin yarayıp neyin yaramadığını bulabilirsiniz.

Yine ücretsiz araçlardan biri olan Google Search Console sayesinde web sitenizin sıralamalarını takip edebilirsiniz. Ayrıca bu araç sayesinde kullanıcıların sitenizi nasıl görüntülediğini de öğrenebilirsiniz.

SEO çalışmaları ve analizleri çoğu zaman karmaşıktır. Çünkü yapacağınız yanlış bir çalışma halinde sitenizin sıralaması gerilere düşebilir ve bu durumu iyileştirmek için uzun zaman gerekebilir.

Bu sebeplerden dolayı SEO çalışmalarını ve analizlerini SEO uzmanları ile iş birliği halinde yürütülmelidir. Sizde web sitenizin SEO analizinin yapılması istiyorsanız WeaSocial’ın deneyimli SEO uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir