Web sitesine sahip olan markaların dikkat etmesi gereken kavramlardan biri de hemen çıkma oranı ( bounce rate )’dır.
Hemen çıkma oranı tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesiyle elde edilen bir metriktir.
Yani hemen çıkma oranı kaç kullanıcının web sitenize girdikten sonra başka herhangi bir sayfaya geçmeden direkt çıktığını gösteren orandır.
Web sitenizin hemen çıkma oranı Google için önemlidir. Google algoritmaları hemen çıkma oranı düşük olan web sitelerini öne çıkarmaktadır.
Peki bir web sitesinin hemen çıkma oranı ne olmalıdır?
Web sitenizin hemen çıkma oranı genellikle % 26 ila % 40 arasında olması web siteniz için iyi bir sonuç olur.
Eğer web sitenizin hemen çıkma oranı %41 ila %55 arası ise bu değer kabul edilir bir değerdir. Buna rağmen web sitenizin hemen çıkma oranı %56 ila %70 arasındaysa bu değer ortalamanın üstünde kalacaktır ve Google için bu durum kötü kabul edilir.
Bundan dolayı web sitenizin hemen çıkma oranını düşük tutmanız ve bunun için çalışmalarda bulunmanız gerekir.
Hemen Çıkma Oranı Neden Önemlidir?
Hemen çıkma oranı her site için önemlidir. Web site sahipleri dijital pazarlama çalışmalarında, site tasarımında, site içerik alanlarında hemen çıkma oranından yararlanırlar.
Bu oran sayesinde sitenize gelen trafiğin nereden geldiğini, kullanıcılarınızın sitenizde hangi alanlara ilgi duyduğunu analiz edebilirsiniz.
Bu analizler doğrultusunda yapacağınız iyileştirmeler ile de web sitenizin hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz.
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
Hemen çıkma oranı bu kadar önemliyse bu oranı nasıl düşürebiliriz? Gelin bu soruyu cevaplandıralım:
Hemen Çıkma Oranı Analizi Yapın.
Hemen çıkma oranınızı düşürebilmek için öncelikle sitenizde genel mi yoksa sayfa bazlı mı hemen çıkma oranı olduğunu analiz etmeniz gerekir.
Örneğin bir e-ticaret sitesini ele aldığımızda ürün sayfalarınızdaki hemen çıkma oranı düşükken blog sayfalarınızdaki hemen çıkma oranı yüksek olabilir.
Bu durumda yapmanız gereken blog sayfalarınızda iyileştirme yapmaktır.
Web sitenizde hangi sayfayı hemen çıkma oranı bakımından iyileştirmeniz gerektiğini anlayabilmeniz için öncelikle analiz yapmanız gerekir. Bu analiz doğrultusunda ise yapmanız gereken çalışmaları belirleyerek işe koyulabilirsiniz.
Sayfa Hızını Optimize Edin.
Dijital dünyada nereden baksanız artık her işletmenin kendine ait bir web sitesi bulunmaktadır. Bu da rekabeti arttırmaktadır.
Sizin web sitenizde aradığı ürün, hizmet veya bilgiyi kolayca ve hızlıca ulaşamayan bir kullanıcı sitenizde başka herhangi bir sayfaya geçmeyi düşünmeden çıkacak ve rakibinizin sitesine giriş yapacaktır.
Bu durum da tabi ki web sitenizin hemen çıkma oranını yükseltecektir.
Bu olumsuz durumun yaşanmaması için web sitenizde öncelikle yapmanız gereken iyileştirmelerden biri web sitenizin hızıdır.
İçeriklerinizi İlgi Çekici Kılın.
Web sitenize gelen kullanıcıların sitenizden hemen çıkmasını istemiyorsanız içeriklerinizin kullanıcıların amacına uygun olmasına özen göstermelisiniz.
Ayrıca sayfa düzeni, içerik ve tasarımlarınızda kullanıcıların aradıkları bilgi, ürün veya hizmeti kolaylıkla ulaşmalarını sağlamalısınız.
Kullanıcılar genellikle bir bilgi aradıklarında girdikleri sitedeki içeriğin tamamını okumazlar, okumak da istemezler. Bundan dolayı da içeriklerinizi kullanıcıların kolaylıkla okuyabilecekleri ve okumak isteyecekleri bir düzende oluşturmanız gerekir.
Bunun için şunları yapabilirsiniz:
•Uzun paragraflardan kaçınılmalıdır.
•İçerik görseller ile desteklenmelidir.
•Alt başlıklar kullanmalısınız.
•Maddeleme yapmalısınız.
Mobil Uyumlu Bir Site Oluşturun.
Mobil uyumlu siteler Google için önemlidir. Çünkü kullanıcıların çoğunluğu arama motorlarını cep telefonu veya tablet gibi cihazlardan kullanmaktadır.
Bundan dolayı sitenizin mobil uyumlu olması gerekir. Mobil uyumlu sitenizi iyileştirerek kullanıcılara iyi bir deneyim yaşattığınızda hemen çıkma oranınızda düşmüş olur.
Hemen çıkma oranı her web site için önemlidir. Çünkü arama motoru tarayıcıları sitenizin kullanıcı dostu olup olmamasına bakarak ön sıralara çıkarır.
Bunun için web sitenizin hemen çıkma oranını analiz ederek web sitenizi analizler doğrultusunda iyileştirmeyi ihmal etmeyin.