Çoğumuz market alışverişlerimiz dahil tüm ihtiyaçlarımızı e-ticaret sitelerinden ve e-ticaret yapan işletmelerden alıyoruz. O kadar alıştık ki bu duruma bazı zamanlarda yemeklerimizi bile dışarıdan evimize söylüyoruz.
Hal böyle olunca e-ticaret yapmak çok mantıklı gözüküyor. Çünkü ister tüketici ister satıcı tarafında olalım e-ticaret hayatımızın her alanında bulunuyor.
Bu sebepten ötürü birçok yeni girişimci e-ticarete nasıl başlaması gerektiğini, neler yapması gerektiğini bilmiyor. İşte bu yazımızın amacı e-ticarete başlayacak yeni girişimciler için yol haritası oluşturmaktır.
E-Ticarete Başlamanın Şartları Nelerdir?
E-ticaret yapmanız için çok fazla şartın gerçekleşmesine gerek yoktur. E-ticaret için yapabileceğin ilk adımlardan biri şirket kurmaktır. Geri kalan tüm işlemler işletmenin çalışmak istediği alana bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Eğer e-ticaret sürecinizi sanal Pazar yerlerinde yapmak istiyorsanız şirket açmanıza gerek kalmayacaktır. Buna rağmen eğer kendi e-ticaret sitenizi oluşturmak istiyorsanız o zaman bu ticari faaliyeti resmileştirmeniz gerekecektir.
Bunun yanı sıra e-ticaretin doğasından kaynaklanan bir sebeple ödemelerinizi online almanız gerekecektir. Bunun için de bankalar ile anlaşmalar yapmanız gerekir.
Kendi sitenizi açmasanız bile eğer e-ticaret yapacaksanız müşterilerinize fatura kesmeniz ve bu faturaları müşterilerinize iletmeniz gerekecektir. Fatura kesebilmeniz için de gerekli olan işlemleri yapmanız gerekecektir.
Şirket açmak konusunda akıllara gelen bir diğer soru da hangi tür şirketi açmak gerekliliğidir. E-ticarete atılmak için belirli türde bir şirket açma zorunluluğu yoktur. Şahıs, anonim veya limited şirket açarak e-ticarete başlayabilirsiniz.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
E-ticarete başlıyorsanız bu durumda bir planınızın olması gerekir. Rekabetin çok olduğu e-ticaret alanında başarısız olmamak için faaliyete başlamadan önce tüm adımlarınızı planlamanız gerekmektedir.
Bu sebeple size plan yapmanızda yol göstermesi için nelere dikkat etmeniz gerektiğini sıraladık:
Satacağınız Ürün veya Hizmete Karar Verin.
E-ticarete atıldığınızda müşterilerinize hangi ürünü veya hizmeti sunacağınızı bilmeniz gerekir. Planlamanın ilk aşaması budur.
Bu konuda halihazırda müşteriler tarafından yoğun talep olan ürün veya hizmetleri de satabilirsiniz veya kendinize niş bir alan seçerek bu alanda satabileceğiniz ürün veya hizmetleri bulabilirsiniz.
Hangi ürünü satabileceğinizi bilemiyorsanız fikir edinmek için rakip analizi yapabilirsiniz. Bu şekilde kendi amaç ve hedeflerinize de uyarlayarak kendi ürün veya hizmet yelpazenizi oluşturabilirsiniz.
Şirket Adınızı Belirleyin.
Şirket adını belirlemek e-ticarete başlamak için uygulanması gereken adımlardan belki de en zorudur. Çünkü seçeceğiniz şirket adı, müşterilerinizle ilk temas kuracağınız adımlardandır.
Bu sebeple akılda kalıcı, çarpıcı ve şirketinizde ne sattığınızı anlatan bir şirket ismi bulmanız gerekir. Seçeceğiniz isimde satacağınız ürün veya hizmetlerin anlatılmasına gerek yoktur. Misyon ve vizyonunuza da uygun bir şirket adı ile müşterilerinize hedeflerinizi gösterebilirsiniz.
Ayrıca şirket adınızı seçmeden önce internette araştırma yapmanız önemlidir. Çünkü e-ticaret uçsuz bucaksız rakibin olduğu bir dünyadır. Bu sebeple sizin kendiniz için düşündüğünüz bir isimde bir şirketin olması muhtemeldir.
Bu araştırmayı yapmanız ve isim benzerliklerini en aza indirmelisiniz ki müşterilerin bu konuda kafası karışmasın.
Şirket Kurulumunuzu Yapın.
Şirket kurulumu e-ticaret için gerekli bir aşamadır. Bu sebeple faaliyete geçmeden önce şirket kurulumu yapmanız gerekir.
Bu aşama biraz prosedürlü işlemlerin yapılması gereken bir aşamadır ve can sıkıntısı oluşturabilir. Ama bu konuda bir mali müşavirden yardım alarak şirket kurma konusunda ne yapacağınızı öğrenebilirsiniz.
E-Ticaret Altyapınızı Seçin.
Satacağınız ürün veya hizmet tipi, hedeflediğiniz satış hacmi gibi hususları belirlemeli ve buna uygun olan e-ticaret altyapısını seçmelisiniz.
Bu seçim için 3 yol izleyebilirsiniz:
•Ücretsiz Altyapılar Kullanmak
•Şirketinize Özel Yazılım Hazırlatmak
•Ücretli E-ticaret Paketleri Kullanmak
Ücretsiz altyapılar düşük maliyetli oldukları için ilk etapta daha çok tercih edilen altyapılardandır. Bu altyapılar daha çok e-ticarete yeni başlayan işletmeler için hazırlanmıştır.
Şirketiniz için özel yazılım hazırlatmak da hem zaman hem de maliyet açısından olumsuzluk doğurur. Ücretli altyapılar ise size birçok alternatif sunarak istediğiniz bir e-ticarete ulaşabilmeniz için sizlere kolaylık ve zaman sağlayacaktır.
Logonuzu Belirleyin.
Şirket isminiz gibi şirketinizin logosu da müşterileriniz ile kuracağınız iletişim de çok önemlidir. Belirleyeceğiniz logo ile marka bilinirliğinizi de geliştirirsiniz.
Bu sebeplerle ilgi çekici ve etkileyici bir logo tasarlamanız gerekmektedir. Bu özelliklerde belirleyeceğiniz logonuz sayesinde rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz.
Logonuzu belirledikten sonra ise sosyal medya veya diğer mecralarda kullanacağınız görselleri de belirleyerek müşterilerinize profesyonel bir işletme portresi çizebilirsiniz.
Rakip Analizi Yapın.
E-ticaret faaliyetlerine başlamadan önce yapmanız gereken bir diğer adım ise rakip analizidir. Bu sayede geniş bir pazarda kimler ile rakip olarak iş yaptığınızı ve onlardan bir tık daha ileriye gidebilmek için neler yapmanız gerektiğini planlamanız gerekir.
Satacağınız ürün ve hizmetlerinizin fiyatlandırılmasını da yine yapacağınız bu analizler doğrultusunda belirlemelisiniz. Rakiplerinizden kat ve kat daha pahalı ürün veya hizmet satmayı planladığınızda bu durumda başarısız olma ihtimaliniz yükselir.
Çünkü müşteriler kaliteli ürün veya hizmet talep etseler de bu ürün ve hizmetlerin uygun fiyatlı olmalarını da isterler. Eğer siz rakiplerinizden daha pahalıya satış yapmaya kalkarsanız fiyatlarınızın uygun fiyatlı olmadıklarını düşüneceklerdir.
Dolayısıyla rakip analizi yaparken fiyatlandırma politikalarını da dikkatlice incelemelisiniz.
Site Tasarımınızı Yapın.
Şirket adı ve logo belirlendikten sonra yapılması gereken bir diğer işlem ise site tasarımıdır. Site tasarımınızın logonuza ve isminize de uygun olması gerekir.
Ayrıca sitenizin müşteri dostu bir tasarımı olması gerekir. Aksi takdirde logonuz ne kadar mükemmel olursa olsun, sattığınız ürün veya hizmetler ne kadar kaliteli olursa olsun sitenizin tasarımı sebebiyle müşteri kaybedebilirsiniz.
Kullanıcı Deneyimini Unutmayın.
E-ticarete başlayacak olanların akıllarından çıkarmamaları gerektiği ve bu alanda iyileştirmeler yapmaları gerektiği bir diğer konu ise kullanıcı deneyimidir.
Şirketinizde e-ticaret alanında yapacağınız her işlemde kullanıcı deneyiminin iyi olmasını dikkat etmeniz gerekir.
Çünkü kullanıcı deneyimi size sadık müşteriler getirecektir. Aksi takdirde sizden bir kez alışveriş yapan bir müşterinin tekrardan sizden bir ürün veya hizmet alması bu rekabet ortamında zor olacaktır.
Ürün Başlık ve Açıklamalarını Oluşturun.
Satacağınız ürünleri veya hizmetleri sitenize ya da Pazar yerlerine eklerken uygun başlık ve açıklama ile eklemeniz gerekir.
Ürünlerinizin veya hizmetlerinizin içeriklerini, özelliklerini belirterek daha ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz.
Yazacağınız başlık ve açıklamada ürün veya hizmetiniz ile alakalı anahtar kelimeleri kullanmayı unutmayın.
Ürün Görsellerine Dikkat Edin.
Ürün görselleriniz de yine müşterilerin ilgisini çekmek ve ürün veya hizmet hakkında detaylı bilgi sağlayabilmek için özenle çekilmeli ve hazırlanmalıdır.
Yine bu alanda da rakip analizi yapmak size yol gösterecektir. Ayrıca görsellerinizin internetten bulunmuş izlenimi yaratmamasına da dikkat edin. Bu durum müşterilerde asıl ürünün o olmadığı izlenimini yaratabilir.
Pazarlama ve Reklam Stratejilerinizi Hazırlayın.
E-ticarete başlarken gelinen son adımda artık pazarlama ve reklam stratejilerinizi belirlemeniz gerekir. Bu stratejiler sayesinde satacağınız ürün ve hizmetleri daha geniş kitleye ulaştırabilirsiniz.
e-ticaret alanında faaliyette bulunmak konusunda hala kafanız karışıksa ve deneyimli uzmanlardan yardım almak istiyorsanız WeaSocial’den destek alabilirsiniz.