E-ticaret teknolojinin gelişmesi ve dünyada yaşanan son durumların hayatımıza kattığı bir ticaret türüdür. E-ticaret sayesinde geleneksel alışveriş şeklimiz değişti. Artık almak istediğimiz ürünü gidip almak yerine o ürünün bize gelmesini istiyoruz ve e-ticaret müşterinin bu isteğini çok kolay bir şekilde yerine getirebiliyor.
E-ticaret siteleri sayesinde istediğimiz ürüne yorulmadan kolay bir şekilde ulaşabiliriz. Bu sayede e-ticaret tüketicilerin en çok tercih ettiği alışveriş yöntemidir.
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret elektronik ticaret ifadesinin kısaltılmış halidir. İnternet üzerinden yapılan her türlü işlemi kapsayan geniş bir anlamı vardır. E-ticaret her türlü ürün ve hizmetin satışının yapılabildiği bir yöntemdir.
E-ticaret işletmeleri perakende ve toptan ürün ticareti yaparlar. Yani e-ticaret işletmeleri ürünün tedarikini ve satışını yaparlar. Genel tanımı bu olsa da e-ticaret sadece ürün satışından ibaret değildir. Birçok farklı e-ticaret türü bulunur.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
E-ticaret türleri iki temel ayrım yardımıyla incelenir. Bu iki ayrım şunlardır:
• İşi yürüten taraf kimdir?
• İşletmenin sunduğu ürün veya hizmet nedir?
E-ticaret türleri bu iki soruya verilen cevaplara göre sınıflandırılır. İşi yürüten tarafa göre ayrım yapıldığında e-ticaret türleri B2C, B2B, C2C, C2B, B2G ve G2B olarak sıralanır.
İşletmenin sunduğu ürün veya hizmetin türlerine göre yapılan ayrımda ise e-ticaret türleri fiziksel ürün sunanlar, dropshipping, hizmet sunanlar, dijital ürün sunanlar olarak ayrılır.
B2C (Business to Consumer)
Türkçe olarak “işletmeden tüketiciye” olarak çevrilebilen B2C, en yaygın e-ticaret türüdür. Bu e-ticaret yöntemiyle işletmeler sattıkları ürün veya hizmetleri doğrudan tüketiciye satarlar. Satılan ürün ve hizmetin çeşidi çok geniştir. Bu tür e-ticarette fiziksel ürünlerden online hizmetlere kadar her şey satılabilir.
B2B (Business to Business)
“İşletmeden işletmeye”, e-ticaretin bir diğer türüdür. Bu e-ticaret türü de işletmeler tarafından çok kullanılmaktadır. Bu türde bir işletme diğer bir işletmeye mal veya hizmet sağlamaktadır. Bu model işletmelere satış yapan toptancıları, hammadde imalatçılarını ve hizmet sağlayıcıları gibi birçok işletmeyi kapsar.
C2C (Consumer to Consumer)
Tüketiciden tüketiciye e-ticaret türü, e-ticaret anlayışının yükselmesiyle birlikte ortaya çıkmıştır. C2C türünde taraflar işletme değildir. Tarafı işletme olmayan her türlü işlem C2C e-ticaret türüne girer. Örneğin ikinci el satışlarında tarafların hiçbiri işletme değildir.
C2B (Consumer to Business)
Tüketiciden işletmeye modeli ile işletme olmayan kişiler işletmelere ürün veya hizmet sağlamaktadır. Bu e-ticaret türü yeni bir iş modelidir. Bu e-ticaret türünde serbest çalışanlar ve diğer küçük hizmet sağlayıcılarının işletmelere ürün ve hizmet sunduğu görülmektedir. Örneğin kişilerin oluşturduğu stok fotoğraflarının, videolarının veya müziklerinin işletmeler tarafından satın alınması C2B e-ticarettir.
B2G (Business to Government)
Hizmet veya ürün alım satımı yapan sadece işletmeler veya tüketiciler değildir. Devlet de hizmet veya ürün alım satımı yapan taraftır. Devletin bu işlemlerin tarafı olduğu e-ticaret türlerinden biri “işletmeden devlete” modelidir. Örneğin siber güvenlik, atık yönetimi ve şehir planlamacılığı gibi birçok sektörde işletmeden devlete modeli kullanılabilir.
G2B (Government to Business)
Devletten işletmeye modelinde ise G2B modelinde olduğunun tam tersi olarak devlet işletmelere mal veya hizmet sunar. Bu e-ticaret türü daha çok proje taslakları veya hukuki dosyalar gibi işletmelerin satın alabileceği bilgiler satılır.
Buraya kadar e-ticaret faaliyetlerinin taraflarına odaklanarak türlerini açıkladık. Şimdi e-ticaret faaliyetlerinde satılan ürünlere veya hizmetlere göre ayrım yapalım. Bu ayrımın önemi satıcının ne yaptığını, hangi tarz ürünleri veya hizmetleri sattığını anlamamızı sağlar.
Fiziksel Ürünler
En popüler satılan ürünler fiziksel ürünlerdir. Bu online mağazalar giysiden kitaba, market ürününe, ev ürününe kadar her fiziksel ürünü satarlar. Fiziksel ürün satan işletmeler ya kendilerine ait olan bir e-ticaret sitesi kurmakla işe başlarlar. Ya da bir e-ticaret platformunda ürünlerini satmaya başlarlar.
Fiziksel ürün satımında en önemli problem lojistiktir. Bundan dolayı bu süreci basitleştirmek için de farklı modeller ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de dropshippingtir.
Dropshipping
Uygulamada stoksuz e-ticaret olarak da bilinen bu modelde şirketler siparişlerin üretiminde harici hizmetler kullanırlar. Dropshipping modelini kullanan satıcılar üretim lojistiği, depolama veya gönderim gibi süreçlerle uğraşmazlar. Bu modelden yararlanan satıcılar sadece ürünlerinin pazarlamasını yaparlar ve müşteriler bulmaya çalışırlar.
Hizmetler
Serbest çalışanların sunduğu hizmetlerden film yayınlarına kadar dijitalde birçok hizmet sunulmaktadır. Bu hizmetleri sunan kişiler ya kendilerine ait bir site kullanırlar ya da hizmet sunan özel platformlarda bu hizmetlerini sunarlar.
Dijital Ürünler
Son dönemlerin en popüler ürünlerinden biri de dijital ürünlerdir. Yazılımlar, müzik dosyaları gibi dijitalde bulunan ürünler bu kapsama girer. Müşteriye kolay şekilde sunulabilmesinden dolayı satıcılar tarafından daha çok tercih edilir. Çünkü müşteri bu ürünleri satın almak için sadece indirme işlemi yapmaktadır. Depolama, lojistik masrafları olmadığı için de daha avantajlıdır.
E-Ticaretin Artıları ve Eksileri
Artıları
• İşletme maliyetleri düşüktür.
• Faaliyet 7/24 devam eder.
• Daha fazla kitleye ulaşılabilir.
• Müşteriler için hız ve kolaylık sağlar.
• E-ticaret işletmesinin büyümesi kolaydır.
Eksileri
• Müşterilerle yüz yüze etkileşim kurulmaz.
• Müşteriler ürünleri ancak ellerine ulaştığında deneyebilirler.
• Rekabet yoğundur.
Siz de eğer e-ticaret yolculuğuna çıkmak istiyor ve işi bu alanda daha fazla bilgisi olan birilerine bırakmak istiyorsanız WeaSocial’ın güvenilir ve profesyonel e-ticaret danışmanlığı hizmetinden yararlanabilirsiniz.