Categories
E-Ticaret, SEO

Bir web sitesine sahipseniz sitenize SEO çalışmaları yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Ancak bu sayede ve bu çalışmalardan sonra yapacağınız adımlarda arama sıralamalarında daha iyi bir konuma gelebilirsiniz.

Bu durum e-ticaret siteleri için de aynıdır. E-ticaret sitesinin daha fazla trafik ve müşteri çekmesini istiyorsanız SEO çalışmalarını yapmanız gerekir.

Bu yazımızda e-ticaret siteleri için SEO çalışmaları yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedilecektir.

Anahtar Kelime Araştırması

Dijital dünyada yapılacak çalışmaların en önemli unsuru anahtar kelimelerdir. Anahtar kelime analizi yapmak da hem arama hacimlerini hem de rekabet analizini yapabilmeniz anlamına gelir.

E-ticaret siteniz için etkili bir SEO çalışması yapabilmek için anahtar kelime analizinde şu adımları izleyebilirsiniz:

•Farklı Anahtar Kelime Listesi
Müşteriler satın alma eylemine geçmeden önce birçok adımdan geçerler. Bunlar araştırma ve karşılaştırma olarak sıralanabilir. Bu adımlarda kullanılan anahtar kelimeler en fazla dönüşüm potansiyeline sahip olan anahtar kelimelerdir.

Bu anahtar kelimelerden oluşan kapsamlı bir anahtar kelime listesi oluşturarak SEO çalışmalarınızın daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca hedef kitlenizin mevcut arama davranışlarını da göz ardı etmemelisiniz. Bunun için de öncelikle hedef kitlenizi iyi tanımanız gerekir.

Bütün bunları yaptığınızda elinizde anahtar kelime listesi oluşturmak için anahtar kelimeler olacaktır. Örneğin listenizden biri eylem içeren anahtar kelimeleri barındırmalıdır. “satın al, kıyasla, incele” gibi kelimeler eylem içeren anahtar kelime listenizde bulunabilir.

Bir diğer liste çeşidi ise e-ticaret sitenizde yer alan tüm markaların isimlerinden oluşur. 3. listeniz ise ürün isimlerinde, kategorilerden ve ürünlerin temel özelliklerinden oluşacaktır.

Bu anahtar kelimeleri web sitenizde barındırdığınızda sitenizin sıralaması daha da iyileşecektir.

•Anahtar Kelimeleri Karıştırmak
Yukarıda 3 listeden bahsetmiştik. Bu listelerdeki kelimeleri harmanlayarak kendi anahtar kelimelerinizi çıkarabilirsiniz. Bu sayede arama motorlarında ne istediğini bilerek arama yapan potansiyel müşterilerinizin karşısına daha kolay bir şekilde çıkabilirsiniz.

Anahtar Kelime Matrisi

E-ticaret sitenizde bulunan sayfalardan birden fazlası aynı anahtar kelimeye hedeflenmişse bu durumda web sitenizdeki sayfalar birbirleri ile rekabete girecektir. Buna anahtar kelime parçalama problemi denir.

Bu problemi ortadan kaldırmak için anahtar kelime matrisi oluşturmanız gerekir. Bu matris içinde hangi sayfanın hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini uygun bir şekilde göstermeniz gerekir.

Ayrıca anahtar kelime araç kullanıyorsanız bu aracın anahtar kelime haritası özelliğinden de yararlanarak da bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

Sitenizde hangi sayfanın hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini bulduğunuzdaysa aynı anahtar kelimeyi hedefleyen sayfalardan kurtulmanız gerekir. Burada yapacağınız şey aynı anahtar kelimeyi hedefleyen sayfaların anahtar kelimesini değiştirmektir.

Site İçi Optimizasyon

E-ticaret sitelerinde ürün sayfalarında özgün başlık oluşturmak, H! Etiketlerini yerleştirmek ve özel açıklamalar yazmak önemli ama vakit alan işlemlerdir. Ama yukarıda anahtar kelimeler ile ilgili yöntemleri burada da kullanarak zamandan kazanabilirsiniz.

Listelediğiniz anahtar kelimeler ile ürün sayfaları için başlık, meta açıklama ve H1 şablonları oluşturmanız gerekir. Bu sayede hem anahtar kelimeleri etkili kullanmış olursunuz hem de site içi optimizasyonu daha kısa sürede halletmiş olursunuz.

Kopya Sorunu

SEO çalışmalarında en önemli hususlardan biri de özgün içeriklerdir. Çünkü arama motorları kopya içeriklerin bulunduğu siteleri sonuç listelerinde ya barındırmıyor ya da en son sıralara ekliyor.
Bu olumsuz durum ile karşılaşmamak için de yapacağınız en basit yöntem kopya içeriklerden uzak durmaktır.

Kopya sorunu site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılır:

•Site Dışı Kopya Problemi
E-ticaret siteleri için site dışı kopya problemi yaşanması normaldir. Çünkü genellikle müşteriye sunulan ürünler aynıdır. Bu sebeple de ürün açıklamaları, ürün ismi gibi metinler aynı olacaktır. Bu da site dışı kopya sorununun oluşmasına sebep olur. Bu durumu en aza indirmek için şu hususlara dikkat edebilirsiniz:

1.Her ürün için özgün içerikler yazabilirsiniz.
2.Kullanıcıların satın aldıkları ürünler için yapmış oldukları yorum ve değerlendirmeleri göz önünde bulundurarak içerik oluşturabilirsiniz.
3.Her ürün için soru cevap sekmesi oluşturabilirsiniz.
4.Ürün kategorileri sayfalarını iyileştirebilirsiniz.

•Site İçi Kopya Problemi
Site içi kopya probleminin ortaya çıkmasında iki sebep görülür. Bunlardan biri bir ürünün birden fazla kategori ile ilişkilendirilmesidir. Örneğin bir televizyon ürününü hem ev eşyaları hem de televizyon kategorisi ile ilişkilendirirseniz bu durumda ürün için 2 ayrı site adresi ortaya çıkacaktır.

İkinci sebep ise aynı ürünün farklı varyasyonları için ayrı ayrı sayfa oluşturulmasıdır. Ürünün beyaz veya siyah renkte olması halinde ayrı ürün sayfaları oluşması kopya içeriğin oluşmasına sebep olur.
Bu olumsuzlukları şu şekilde çözebilirsiniz:

1.Ürün varyasyonlarını tek bir sayfada gösterilmesini sağlayabilirsiniz.
2.Kanonlaştırma işlemine başvurabilirsiniz.

Stok Dışı Ögeler

Bir e-ticaret sitesinde ürünlerin zaman zaman stok dışı kalması normaldir. Ama bu durum müşterilerinizin hoşuna gitmeyecektir. Çünkü onlar sitenize elinizde o ürünün var olduğunu düşünerek sitenize giriş yaptılar ve stokta olmadığını öğrendiklerinde sitenizden hızlıca çıkacaklardır.

Bu durumun çözümü için öncelikle ürünlerinizin geçici olarak mı temin edilemediğini yoksa satış dışı mı kaldığını belirlemeniz gerekir.

Eğer ürün geçici olarak temin edilemiyorsa o ürün sayfasını kullanıcı dostu bir hale getirmek için şunları yapabilirsiniz:

•Ürünlerin ne zaman temin edileceğini belirtin.
•Ürünler temin edildiğinde ziyaretçilere bildirim gönderin.
•Ziyaretçilere ön sipariş imkanı tanıyın.
•Benzer ürünlerin listesini oluşturun.

Satış dışı kalmış bir ürünün sayfasını ise şu şekilde kullanıcı dostu yapabilirsiniz:

•Ürün sayfasını arama motoru dizininden kaldırmak için 404 sayfası oluşturun.
•Kullanıcıyı 301 yönlendirmesi ile benzer ürünleri listelediğiniz bir listeye yönlendirin.

Sayfalandırma

Sayfalandırma yöntemi bir içeriği birden fazla sayfaya ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. E-ticaret sitesinde bu işlemi yaptığınızda örtüşen içerikler oluşturabilirsiniz. Eğer sitenizde sayfalandırma çubuğu varsa ve bunlar da ziyaret edilebilir sayfalara aitse sorun yoktur.

Buna rağmen sayfalandırma çubuğunda bulunan numaralar çok fazlaysa ve bu numaralar başka bir sayfaya yönlendirmiyorsa arama motoru taramalarında sorun yaşayabilirsiniz.

Bu problemleri şu şekilde çözebilirsiniz:

•Hepsini göster seçeneği ekleyebilirsiniz.
•rel=”next” ve rel=”prev” etiketlerini kullanarak sayfalar arası geçişi sağlayabilirsiniz.

Site Hızı

Site hızının bir web sitesi için ne kadar önemli olduğunu “ Site Hızının SEO’ya Etkisi” başlıklı yazımızda açıklamıştık. E-ticaret siteleri için de site hızı iki kat daha önemlidir. Çünkü müşteriler sitenin veya ürün sayfalarının açılmasını çok beklemeyeceklerdir. Bundan dolayı da yavaş bir site müşteri kaybına sebep olur.

Site hızının daha iyi olabilmesi için şunları yapabilirsiniz:

•Gereksiz yönlendirmeleri iptal edebilirsiniz.
•Ürün görsellerini iyileştirebilirsiniz.
•Önbellekleme yönteminden faydalanabilirsiniz.
•İçeriği göründükçe yüklenecek şekilde oluşturabilirsiniz.

Mobil

Bir web site tasarlarken tasarımın mobil uyumlu olması gerektiğini “Web Tasarımda Mobil Uyumluluk” adlı yazımızda açıklamıştık. Mobil uyumlu tasarımlar önemlidir. Çünkü müşterilerinizin %60’ı mobil cihazlar aracılığı ile alışveriş yapmaktadırlar.

Eğer mobil uyumlu tasarım sağlamazsanız müşterileriniz sitenizden memnun kalmayacak ve alışveriş yapmayacaktır. Bu durum da arama sonuçlarında daha da gerilemenize sebep olacaktır.

Bütün bu hususlar e-ticaret sitelerinde SEO çalışması yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bunlar dikkat edilmeden yapılan SEO çalışması ne yazık ki çok da verimli olmayacaktır.

Eğer siz de e-ticaret alanında çalışmalar yapmak istiyorsanız ve kendinize ait bir e-ticaret sitesi oluşturmak istiyorsanız deneyimli uzmanlardan oluşan kadromuzdan yararlanmak için WeaSocial SEO Ajansı ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir