Türkçe ismi “alan adı” olan domain, web sitesinin adı ve adresidir. Bir kullanıcı herhangi bir web sitesine girmek istediğinde arama motorlarına web sitesinin domainini girerek o siteye ulaşabilecektir. Örneğin bir sitenin isminin “alanadi” olduğunu düşünürsek domain “alanadi.com” veya “alanadi.net” olacaktır.
Her sitenin kendine ait bir domain adresi vardır. Herhangi iki sitenin domainin aynı olması imkansızdır. Çünkü alan adları IP adresini kullanarak kodlar yardımıyla web sitesine bağlanır. Eğer domain kavramı olmasaydı kullanıcılar aradıkları sitenin IP numarasını akıllarında tutması gerekecekti. IP numaraları uzun olduğu için de kullanıcıların hatırlamaları zor olacaktı. Domain bu zorluğu ortadan kaldırmak için geliştirilmiş bir kavramdır.
Domain Uzantısı Nedir?
Alan adının en sağında bulunan nokta işaretinden sonraki kısım domain uzantısıdır. Dünya genelinde en popüler domain uzantıları arasında com, net, ve org uzantıları sayılır. Bu üç domain dışında ise birçok domain uzantısı mevcuttur. Bazı kötü niyetli kişilerin haksız rekabet ortamı oluşturmalarından dolayı “Public-Root” adında uluslararası bir domain federasyonu tarafından çıkartılan bu yüzlerce domain uzantısı bulunmaktadır.
Alan Adı Neden Önemlidir?
Web sitenizin domaini sitenin kime ait olduğunu veya sitenizin ne hakkında olduğunu gösterir. Bundan dolayı pazarlama stratejilerinde domain çok önemlidir. Domain bütün bu pazarlama stratejileri ile birlikte marka bilinirliğinizin artmasına sebep olur.
Kısa, akılda kalıcı bir domain ile ziyaretçilerin web sitenize girme dürtüsünü olumlu etkileyebilirsiniz. Eğer web sitenizde domain adresi bulunmuyorsa bu durumda web sitenize ne kadar emek vermiş olursanız olun rakiplerinizden hep geri olursunuz.
Domain Hangi Bölümlerden Oluşur?
Domain TLD ve SLD denilen ili bölümden oluşur. Örneğin weasocial.com şeklinde bir domainde noktanın solunda kalan kısım SLD (Second Level Domain), noktanın sağında kalan kısım ise TLD (Top Level Domain) olarak adlandırılır.
TLD – Üst Düzey Domain
Domainde bulunan .com, .net, .org, .gov gibi uzantılar TLD olarak isimlendirilir. TLD alan adının sonunda yer alır. TLD sayesinde web sitenizdeki ziyaretçiler sitenizin ne hakkında bilgi edinmek için domainin TLD kısmına bakacaklardır.
Örneğin en çok kullanılan uzantılardan biri olan .com genellikle ticari işletmeler tarafından kullanılır. Daha fazla kullanılmasından dolayı da kişiler bir domain uzantısını hatırlayamadıklarında .com ile bittiğini varsayıyor. Bundan dolayı da .com uzantısı daha güvenilir bir izlenim bırakıyor.
SLD – İkinci Seviye Domain
TLD’nin önünde bulunan kısımdır. İkinci Seviye Domain isminiz, bloğunuz veya markanızın isminden oluşabilir. Örneğin weasocial.com domain uzantısının noktanın solunda kalan kısmı yani weasocial TLD’yi oluşturur.
Domain Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Domain web sitenizin ismini oluşturur. Bu sebepten dolayı sitenizi ziyaret edecek olan kişilerin ilk karşılaşacakları sitenizin domainidir. Bu durumdan da anlaşılacağı üzere web sitenizin domainini dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekir.
Basit bir işlem olan domain tescilinin en zorlayıcı kısmı uygun alan adını belirlemektir. İlk izlenimin olabildiğince pozitif olması web sitenizi ziyaret etmek isteyen kişilerin tekrar tekrar sitenize girmesine sebep oluşturabilir.
Uygun domaini seçerken nelere dikkat edilmelidir?
• Alan adı belirlerken kendi isminiz veya web siteniz için belirlediğiniz isim uygun değilse bu durumda web sitenizin içeriği ile ilgili veya yaptığınız işle ilgili anahtar kelimeleri alan adı olarak kullanmalısınız.
• Alan adınızın kısa ve akılda kalıcı olması gerekir. Bundan dolayı bu özellikleri sağlayacak kelimeleri alan adınızda kullanmalısınız. Web siteniz için en fazla üç kelimeden oluşan bir domain seçmelisiniz.
• Belirlediğiniz alan adının okunuşunun da kolay olması gerekir. Farklı şekillerde okunabilen veya yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilecek olan kelimeleri alan adınız için belirlememelisiniz.
• Alan adınızda rakam veya tire işaretini bulundurmamalısınız. Çünkü bu tarz işaretler domainin kolay yazılmasını engelleyecektir.
• Domain kayıt işlemi yapmadan önce belirlediğiniz alan adının .com veya .net gibi farklı uzantılarda önceden alınmış versiyonları var mı diye kontrol etmeniz gerekir. Eğer önceden alınmış versiyonları varsa taklitçi duruma düşmemek için dikkatli olmalısınız.
• Alan adınızı istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz ama bu tarz durumlar sitenize olan ziyaretçi akışlarını olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayı alan adınızı uzun süre kullanabileceğiniz bir isim belirlemelisiniz.
• Domain sorgulaması esnasında farklı domain uzantılarını içeren alternatiflerini de tescil ettirirseniz taklitçilerin önünü kesmiş olursunuz. Bu şekilde sizin sitenizi arayan bir ziyaretçinizin yanlış yazım sonucunda ulaştığı taklitçi site tarafından dolandırılmasını da engellemiş olursunuz.